טיפ למטיילים:
כשאנו חושבים על מעבר גבול אנחנו בדרך כלל חושבים על שוטר מחוייך ומשועמם בין שתי מדינות באירופה, שמחתים את הדרכון לתיירים שמבקשים.
מעבר הגבול בין סין למונגוליה שונה: לא ניתן לעבור רגלית בין שתי המדינות והתורים בשעות הבוקר (לפי סיפורי המטיילים) יכולים להגיע לשעות.
ניתן לעבור בין ארליאן (Erlian, בצד הסיני) לזמין אודה (Zamiin Uud, בצד המונגולי) ב- 3 דרכים:
1. באמצעות ג’יפ, כפי שעושים רוב האנשים וגם רוב המטיילים. זו, לדעתנו, האופציה הגרועה ביותר – אלא אם רוצים לחוות את החוויה האנתרופולוגית.
הג’יפים הם ג’יפים מונגוליים, שמעבירים סחורה מסין למונגוליה. אחרי שהגיפ מלא עד אפס מקום (כולל מחוץ לג’יפ) מעמיסים עליו עוד ארבעה-חמישה נוסעים ויוצאים לדרך.
המחיר שדורשים הנהגים גבוה, ומתחיל מ- 200 יואן לאדם כולל ילדים. ניתן וחובה כמובן להתמקח, אבל קשה להוריד את החאפרים מתחת ל-80. כלומר מעבר בדרך זו היה עולה לנו 400 יואן – סכום עתק במונחי סין.
הג’יפ כמובן איננו ממוזג, והוא כל כך מיושן ורעוע שלפעמים גם נתקע בדרך (ניתן לעשות חיפוש קצר באינטרנט ולקרוא את הסיפורים).
2. באמצעות רכבת בין לאומית. גם זו אופציה פחות מוצלחת. רוחב הפסים שונה בין סין ומונגוליה ולכן הרכבת עוצרת עצירה ארוכה בארליאן (כ- 4 שעות) להחלפת גלגלים. בנוסף, כמו שכבר פרטנו, נסיעה ברכבת שחוצה מדינות יקרה משמעותית מנסיעה ברכבות מקומיות.
3. באמצעות אוטובוס – הדרך הטובה, המהירה, הנוחה והזולה ביותר. לצערנו, מרבית המטיילים (וגם חלק מהמקומיים) לא יודעים עליה. המחיר לחמישתנו היה 100 יואן. במקום להידחס לג’יפים המיוזעים והמתפוררים נסענו באוטובוס ממוזג. האוטובוס עקף בגסות את כל הג’יפים שעמדו בתור (תוך כדי נסיעה בנתיב הנגדי) וגם על בדיקת התיקים ויתרו (היא הייתה אמורה להתבצע קודם בתחנת האוטובוס אבל מישהו חיפף).
כל המעבר של שתי הגבולות לקח שעה וחצי, כמעט ללא עיכובים.
האוטובוס יוצא מארליאן ב- 13:30 מתחנת האוטובוסים המרכזית. מחיר כרטיס מבוגר 40 יואן, מחיר נער 20 יואן וילדים חינם. הוא מגיע לזמין אודה ב- 15:00, בדיוק שעתיים וחצי לפני יציאת רכבת הלילה לאולן באטר (Ulan Bator) בירת מונגוליה.
כדי להמנע מהסיכון שכרטיסי הרכבת מזמין אודה לאולן בטאר ייאזלו ניתן ורצוי להזמין מראש כרטיסים לרכבת באתר האינטרנט המצויין של חברת הרכבות המונגולית.
בכל שיטה שבה עוברים יש לשלם מס גבול בסך 5 יואן לאדם בצד הסיני של הגבול (לאמיתי ונועם ויתרו ולא חייבו).
הצד הסיני של מעבר הגבול ארליאן-זמין אוד
|
עולים על האוטובוס – הדרך הזולה והנוחה ביותר לחצות את הגבול
|
עוקפים את הג’יפים של החאפרים שעולים פי 4
|
נסיעה באוטובוס הממוזג
|
עוקפים את הגרוטאות פעם נוספת בצד המונגולי של הגבול
|